Tuesday, May 11, 2010

kita hanya merancang.

salam alaik
Sudah 6 hari paper terakhir tamat. terasa amat singkat berada di rumah. hanya 3 hari kerana aku perlu mengikuti program yang tidak pernah aku ikuti. Program Khidmat Masyarakat. walaupun hanya 3 hari di rumah tetapi aku rasa masa terisi dengan perkara yang berfaedah dan selepas 2 minggu program dan diikuti lawatan aku akan kembali ke rumah untuk menghabiskan cuti ku. ada beberapa perkara yang aku rancang tetapi tidak dapat aku lakukan atas beberapa faktor. biasalah manusia hanya mampu merancang tetapi Allah yang menentukan. Insya-Allah dengan izin dari-Nya aku akan teruskan rancangan ku yang tergendala selepas pulang dari program.
Cuti kali ini agak panjang, 9 minggu, mungkin aku akan mencari kerja sambilan sebagai pengalaman asas untuk aku.

Cuti kali aku perlu cari pengalaman bekerja kerana cuti sebelum ni aku habiskan masaku hanya dengan praktikal amali. sudah menjadi kebiasaan bagiku setiap kali cuti semester, aku dan rakan-rakan akan menjalani latihan praktikal. mungkin aku akan kehilangan kehidupan sebegini kerana selepas daripada kami, kurikulum praktikal telah di ubah kepada latihan praktikal hanya berlangsung pada semester akhir. pengalaman ini mungkin tidak akan dapat diulangi tetapi ia tetap mampu dikongsikan. pengalaman tidak boleh dibeli kerana ia tiada dijual di mana-mana kedai atau pasaraya.

Ada juga aku terdengar yang sahabat-sahabatku bakal melangsungkan majlis pertunangan atau perkahwinan. Aku mendoakan agar apa yang mereka rancangkan itu berjaya dan apa yang penting mendapat keredhaan daripada Yang Khalid. Aku tidak tahu bila masaku akan tiba tetapi aku akan terima seloroh pak saudaraku, dia ni tua dengan ngaji dah. Aku rasa ini keperluan ku selagi diberikan ruang untuk belajar kerana dengan ilmu kita akan mendapat kemuliaan, selain dari kenikmatan, ia juga memberi nikmat kepada orang lain.

"Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman di antara kamu, dan orang-orang yang diberi ilmu(dari kalangan kamu) beberapa darjat. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang kamu lakukan" (Al-Mujadilah:11)

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud
"Barang siapa dikehendaki Allah suatu kebaikan, maka ia akan diberi-Nya kefahaman terhadap agama."

sekian sahaja untuk kali ini. sekiranya ada yang salah ku minta teguran

No comments:

Post a Comment

al-quran

Listen to Quran

lawati juga