Tuesday, December 1, 2009

BTN

Sepatutnya dari dulu lagi BTN ini tidak dibenarkan dilaksanakan kerana ia tidak banyak mendatangkan faedah daripada manfaatnya. Walaupun kursus ini tidak lah zalim seperti ISA, tapi mesti ada sebabnya mengapa UMNO ingin mempertahankan kursus ini terutama kepada golongan mahasiswa. Walaupun mereka seringkali menafikan bahawa kursus ini tiada kena mengena dengan brainwashing kepada peserta-peserta yang terlibat dengan menyatakan ia adalah wadah untuk memupuk semangat patriotik warganegara Malaysia.

Saya menyokong tindakan kerajaan Selangor yang tidak membenarkan agensi yang melibatkan kerajaannya dan IPT dibawahnya menyertai program meng- UMNO-kan rakyat Malaysia. Saya sendiri pernah terlibat dengan program ini sebanyak 3 kali tetapi bukan atas kerelaan saya sendiri dan saya tidak menikmati setiap modul yang dilaksanakan oleh pengelola acara. Saya juga merasakan negeri lain juga patut mengikut jejak negeri Selangor. Bajet negara pun boleh dijimatkan dengan mengetepikan program sebegini. Bohonglah kalau dikatakan program yang dijalankan tanpa mengeluarkan perbelanjaan.

BTN tetap boleh dilaksanakan jika kerajaan pusat memang ikhlas ingin menyedarkan rakyatnya tanpa memburuk-burukkan pemimpin yang didakwa adalah pembangkang sedangkan di Selangor, P.Pinang, Kedah dan Kelantan mereka adalah pembangkang. Kita juga berdoa agar kemelut di Perak akan berakhir dengar membubarkan DUN negeri berkenaan. Jika benarlah si uban benar-benar ingin mengotakan semangat 1 Malaysia dilaksanakan dengan jayanya inilah masanya suara rakyat didahulukan. Apa nak ditakutkan jika UMNO-BN yakin rakyat Perak masih dipihak mereka maka laksanakan saja permintaan rakyat Perak.

Sewaktu di BTN saya masih teringat lagi kata-kata seorang fasilitator veteran yang bertanyakan kepada saya dan ahli-ahli kumpulan saya mengapa semakin banyak universiti di tubuhkan semakin ramai pemuda-pemudi bangsa berpaling arah dari menyokong perjuangan UMNO? Dan sayalah orang berani menjawab pertanyaan itu dengan menyatakan itu tandanya rakyat semakin cerdik dan pandai membuat pilihan untuk masa depan mereka. Beliau mengajukan pertanyaannya yang seterusnya sehingga sampai kepada soalan keramat yang penuh perangkap, adakah kamu sebagai orang melayu merelakan UMNO diterajui oleh orang lain?.

UMNO dari dahulu lagi memperjuangkan semangat assabiah sempit mereka seolah mereka terlupa zaman telah berubah. Lupakah mereka tentang kata-kata Saidina Umar yang menyarankan agar bapa mendidik anak dengan cara berlainan kerana anak-anak ini dilahirkan untuk generasi akan datang. Inilah padahnya kerana mengamalkan konsep sekularisme walaupun mendendangkan irama nasyid membela Islam dengan nada kepura-puraan. Bagi saya UMNO tidak relevan untuk generasi masa depan walaupun mereka mempunyai ulama-ulama yang hebat sekalipun. Apa gunanya ada ulama yang bisu dalam memperbetulkan kejahilan pemimpin-pemimpinnya. Ataukah mereka mengamalkan kosep 3D, duduk saja dapat duit.

Sekian sahaja daripada saya. Ini merupakan pandangan saya kerana melalui penulisan blog inilah mampu menjadi medium terbaik untuk mengasah lidah agar lebih tajam seperti pedang para syuhada. Jika ada silap dan salah saya menyusun seribu kemaafan.

No comments:

Post a Comment

al-quran

Listen to Quran

lawati juga