Friday, April 23, 2010

Atasi Perasaan Marah

Setiap sesuatu perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya. apa yang mampu kita lakukan adalah dengan banyak bersabar dan ingat kepada Yang Maha Pencipta. adakalanya kita marah dengan ujian yang sering menimpa kita. kita harus akui bahawa perasaan marah juga adalah lumrah dalam diri setiap insan. apa yang penting kita jangan terikut-ikut dengan perasaan marah kerana ia akan memudaratkan kita juga akhirnya.
sebagai seorang yang rendah hatinya pasti memaafkan kesilapan orang lain kerana ia adalah satu nikmat yang tiada mampu diungkap oleh kata-kata.
sebagai insan yang daif, saya tidak mampu untuk berkongsi bagaimana untuk menjinakkan perasaan marah kerana saya juga pernah marah walaupun ia tidak keluar melalui kata-kata. saya juga lebih suka memendamkan sahaja di dalam hati kerana seboleh-bolehnya saya menjaga hati dan perasaan orang lain walaupun mereka tidak pernah menjaga hati dan perasaan kita. apa yang boleh saya kongsikan ialah kita sama-sama berusaha menghilangkan perasaan ini kerana ia membuatkan hati kita sentiasa tenang.
Beberapa minggu yang lalu saya sangat terkilan dek perbuatan beberapa orang sahabat kerana beberapa kemahuan saya tidak dipatuhi walhal saya sudah mengingatkan mereka terlebih awal dan agak kerap. sedangkan mereka tahu yang assignment sudah hampir tempoh hantar. disebabkan kelompok inilah membuatkan assignment 1 kelas terpaksa dilewatkan penghantarannya kerana saya dipertanggungjawabkan untuk menghantar assignment dalam bentuk cd. pada waktu itu saya hanya tenangkan hati saya dengan selalu menyebut, orang lain tidak memenuhi kehendak aku, aku dah terasa hati dan marah sedangkan aku sendiri juga sering tidak memenuhi kehendak Pencipta-ku. Adakah Tuhanku tidak murka dengan kedegilanku?.
Kita sering mengatakan puasa sunah itu ibadat, solat dhuha juga ibadah, tapi dalam masa yang sama kita gagal menyiapkan tugasan kita, selalu lewat ke kuliah dan sering tidur semasa kuliah. bagaimana dengan ibadah sunat yang kita lakukan itu dalam keadaan orang lain memendam rasa? memang persoalan amal ibadah Allah yang kurniakan ganjarannya tetapi apakah kita perlu menyingkirkan perasaan orang lain semata-mata? di mana letaknya habluminallah wa habluminannas(saya tiada software jawi)?
sekadar itu sahaja dari saya. wasallam

No comments:

Post a Comment

al-quran

Listen to Quran

lawati juga