Tuesday, April 13, 2010

sekadar meluahkan rasa

beberapa hari kebelakangan aku sering menerima persoalan yang ingin aku padamkan dalam kamus ingatanku. tetapi entah mengapa persoalan-persoalan ini sering mengganggu lenaku. aku sendiri tidak mengerti apakah masa silam akan mampu kembali lagi? ataukah ini yang harus aku terima atas kesilapan yang lalu.
memang benar aku pernah bercinta atau couple pada suatu ketika dahulu dan mungkin ramai yang tidak mengetahui kerana aku sangat berahsia tentang masalah peribadi. tetapi sejak kebelakangan ini seolah-olah perasaan ini berlegar-legar mencari di mana silap dan salah. aku akui setiap manusia pasti melakukan kesilapan apatah lagi kita hanyalah insan biasa.
sudah hampir dua tahun cintaku putus di tengah jalan tetapi aku tidak pernah menyesalinya kerana aku yakin pada ketentuan qada' dan qadar Ilahi sementah lagi soal ajal dan jodoh belum diketahui bilakan tiba waktunya. kekosongan jiwa sentiasa terisi dengan perkara-perkara yang tidak pernah ku dapat semasa di sekolah dulu. adakah ini di namakan hidayah dan petunjuk-Nya. aku merasa gembira dan aman-aman sahaja di sini walaupun aku kehilangan cinta daripada makhluk yang bernama wanita.
keyakinan bertambah utuh menyatakan perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan begitulah sebaliknya. aku tidak tahu aku dalam kategori yang mana kerana aku tiada mengetahui perkara-perkara yang ghaib apatah lagi membayangkannya. cuma ku yakin kematian pasti datang tanpa ku mengetahui di mana kuburku kelak.
setiap kali aku dihimpit dilema, aku hanya pada Yang Maha Satu dan tiada mungkin ada yang kedua. setiap kali aku melihat unggas-unggas beterbangan di kala senja hampir tiba, terdetik rasa cemburu di hatiku kerana mereka tidak pernah lalai bertasbih kepada Tuhan Yang Maha Pencipta, sedangkan aku selalu lalai dan leka dek perkara-perkara yang mengasyikkan.
sekadar itu sahaja setakat ini. aku memohon keampunan jika ada hati yang terasa di kala membaca komentarku kali ini.

No comments:

Post a Comment

al-quran

Listen to Quran

lawati juga