Tuesday, November 10, 2009

TERINGAT MASA KECIL DAHULU.

Nostalgia silam pasti menggamit rasa terhibur tatkala mengenangkan hari ini yang sudah menjangkau usia dewasa. Banyak kenangan yang telah lalu masih segar disanubari kita. Adakala kita bagaikan tidak merelakan usia kita berganjak ke usia tua. Tetapi kita terpaksa akur kerana kita bukanlah Peter Pan yang kekal di alam kanak-kanak. Itu hanya sebuah fairy tale. Tapi bila melihat melihat kepada generasi kanak-kanak kini sudah banyak berubah. Hanya tahu menghadap komputer bermain game. Ada sebahagian anak-anak kecil tidak pandai menggauli rakan-rakan sebaya mereka.
Saya membesar diawal tahun 90-an di kampung. Permainan yang bersifat kekampungan dan lasak masih lagi sempat dikecapi bersama anak-anak jiran, sepupu dan adik saya. Ada juga permainan yang timbul mengikut trend seperti permainan gasing, layang-layang, kereta mainan kawalan jauh dan roller-blade semuanya sempat dilalui. Keseronokan di zaman kecil memang tidak dapat dibayangkan. Oleh itu, saya sangat bersetuju bahawa pengalaman tidak boleh dibeli kerana tiada harga yang boleh membelinya.
Galah panjang.
Saya amat suka bermain permainan tradisional ini. apa yang pasti adik saya pasti turut serta sebagai package. Biasanya kami bermain dihalaman rumah saya kerana ayah selalu berpesan supaya pulang ke rumah sebelum pukul 6.30 petang. Saya pada waktu itu tidak membawa jam tangan, kalau pakai sekali pun untuk perhiasan semata-mata kerana tidak pandai melihat waktu. Nak bermain jauh dari rumah takut balik lambat. Kalau pulang lebih 6.30 tidak boleh masuk rumah kerana ayah kunci pintu dan tingkap. Hari sabtu biasa tak keluar rumah sebab banyak cerita kartun kat tv. Saya tak pasti bila astro mula ada kat Malaysia ni kerana zaman saya sekolah rendah tiada piring satelit kat atas bumbung cuma yang ada ikan kering yang dijemur dan aksi kucing mencuri ikan. Saya bukan tinggal di perkampungan nelayan tapi ayah dan mak biasanya menjemur ikan sebagai persiapan menunggu kedatangan musim tengkujuh. Musim tengkujuh selalu mengakibatkan banjir di tempat kami di DUN Kijang.

Demam Piala Dunia.
Saya memang suka menonton perlawanan bola di tv berbanding drama atau filem. Saya mula meminati sukan no 1 dunia pada seawal usia lapan tahun. Masa tu kejohanan Piala Dunia 1998 berlangsung di Perancis manakala negara kita menganjurkan sukan komanwel di Kuala Lumpur. Saya selalu berpesan kat ayah supaya dia mengejutkan saya jika ada perlawanan bola tetapi apa yang sering berlaku kepada saya ialah saya selalu tersedar bila dah azan subuh. Setelah selesai solat saya bergegas kedepan tv kerana menyangka perlawanan akan berlangsung setelah menjelang subuh. Satu lagi yang membuat saya terkenang ialah saya selalu memikirkan sepak mula akan dimulakan selepas waktu solat kerana ayah memaklumkan kepada saya Zinedine Zidane tu orang muslim. Jadi pada saya setiap muslim mesti kena utamakan solat dahulu barulah boleh buat kerja yang lain seperti yang diterapkan oleh mak dan ayah masa kecil-kecil dulu. Selepas solat zohor, pergi mengaji al-Quran, selepas solat asar baru boleh keluar rumah, selepas solat Isyak baru makan malam dan tengok tv. Dalam sejarah hidup saya, saya belum pernah menyaksikan perlawanan bola di mana-mana stadium kerana bola bukanlah satu keutamaan pada saya.


Main perang-perang.
Memang menyeronokkan permainan ini. sebelum bermain permainan ini saya dan kawan-kawan akan menyasarkan terung pipit untuk diambil untuk dibuat peluru, cari papan, getah, paku untuk dibuat senapang. Musim pilihan raya lagi seronok kerana kami akan mengutip bendera-bendera yang jatuh kat jalan untuk ditampal pada kubu tempat kami bermain. Ada juga orang-orang tua yang marah kerana kata mereka permainan ini bahaya tetapi kami tak mengendahkan nasihat mereka. Ayah biasa marah bukan tak bagi bermain permainan ini tapi papan yang dia buat bangsal ayam yang jadi mangsa untuk dibuat senapang. Mak pula suka membebel menjelang malam kerana saya selalu mengadu gatal-gatal terutama pada kaki dan tangan kerana siang hari meredah semak untuk mencari terung pipit yang tumbuh meliar kat dalam semak. Dan pada kebiasaan juga ayah dan mak memastikan saya dan adik keluar bermain dahulu untuk mereka pergi ke Bandar Kota Bharu untuk membeli belah atau sekadar pergi makan angin.

Bola kaki tiga
Saya tidak berapa menggemari permainan seperti ini kerana saya selalu berada dalam group yang kalah. Satu sebabnya ialah kami akan bermain permainan ini bila dah tidak ada permainan lain dah untuk bermain. Kalau permainan hide and seek dah main kat sekolah waktu rehat. Kami hanya akan menyuruh kawan sekelas kami yang tak join untuk membeli makanan kat kantin. Permainan ni hanya kelas kami je yang main.masa tu saya darjah 4. Pernah sekali kawan saya tidak masuk kelas selepas waktu rehat. Tak taulah di sembunyi dekat mana hingga kami tidak menjumpainya. Rule permainan ni mudah, hanya boleh sembunyi dekat kawasan kelas dan koridor je. Paling jauh pun kelas sebelah, kelas musuh bola sepak kami kerana kami ada waktu PJK yang sama. Waktu PJK jika cikgu tidak mengajar kami akan lawan bola antara kelas. Kelas kami yang selalu menang kerana kami ada penjaga gol, defender, midfielder dan striker yang mewakili sekolah Kelas kami pernah dapat anugerah kelas paling bising 3 bulan berturut-turut. Apa yang saya tau penilaian tu akan dibuat bila cikgu-cikgu ada mesyuarat. Semasa ketiadaan cikgu kami biasanya main hide and seek versi cikgu tiada dalam kelas. Menggunakan rule yang sama.

Sekadar menceritakan nostalgia yang lalu kerana setiap daripadanya memberi pengalaman yang berbeza dalam penjelajahan menuju alam yang lebih memerlukan cabaran. Hanya permainan sebegini yang boleh saya dan rakan-rakan terokai kerana rata-rata masyarakat kampung hanya bekerja sebagai nelayan, tukang rumah, buruh kasar dan kerja-kerja kekampungan manakala ibu-ibu hanyalah menjadi suri rumah sepenuh masa, kalau yang hidup lebih selesa pun biasanya yang bekerja sebagai guru kerana mempunyai gaji yang tetap. Keluarga kami kebanyakannya tidak mampu untuk membelikan anak-anak mereka permainan-permainan kerana pendapatan yang diperolehi sekadar mencukupi untuk keperluan harian. Saya juga merasa hiba bila penggal sekolah hendak bermula kerana kebanyakkan teman-teman sekelas sering meminta dan merayu pada guru kelas untuk menangguhkan yuran persekolahan disebabkan kesempitan hidup. Walaubagaimana pun kami tetap menyokong kerajaan PAS yang menerajui negeri kami kerana kami bukan ingin mengejar kehidupan berorientasikan material semata-mata. Harta dan kemewahan boleh di cari manakala pemimpin yang adil boleh diundi dengan tertegaknya amalan demokrasi..

Dewasa ini ramai dikalangan warga tua di kampung yang hidup selesa kerana anak-anak ramai yang sudah berjaya. Keperitan hidup mengajar anak-anak kampung untuk lebih berusaha demi membela nasib keluarga di desa. Sudah menjadi lumrah anak muda merantau ke negeri orang untuk menimba ilmu, mencari pekerjaan dan menimba pengalaman. Ini bukan disebabkan negeri kami yang dikatakan mundur oleh pihak kerajaan persekutuan yang menekan negeri Kelantan kerana selera orang Kelantan bukan spaghetti berperisa rasuah tetapi makan nasi kerabu budu asli yang halal.
Kerinduan ketika melayari zaman kanak-kanak sangat berharga dalam pembentukkan jati diri kita pada masa kini bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kanak-kanak generasi kini terlalu dimanjakan ibarat menatang minyak yang penuh. Adakah masa sudah berubah atau peradaban manusia semakin maju?

No comments:

Post a Comment

al-quran

Listen to Quran

lawati juga