Sunday, June 26, 2011

Izinkan aku bercerita

"Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara kecil".
Muhammad Bin Abdullah

Salam alaik.
Hambar rasanya blog ini, sudah genap sebulan tidak ada sebarang update. Sebenarnya sepanjang bulan ini banyak perkara yang berlaku dan sukar untuk digambarkan kerana ia mencetuskan kemelut dan perkara-perkara yang tidak ingin berlaku sepanjang hidup aku. Untuk kali ini, izinkan aku bercerita kerana aku rasa aku perlu demi kebaikan dan kepentingan kita bersama. Mungkin olahan rangkap ceritaku tidak memenuhi suasana romantik, seperti mana merpati dua sejoli mengalunkan bait-bait lagu yang puitis. Aku bukan seorang yang gemar menulis cerita. Ikutilah penyampaian dariku yang sederhana ini.


Lima hari lagi genap sebulan aku bekerja full time dengan option yang diberikan selama 3 bulan iaitu 2 hari sebelum hari raya akan berakhir kerjaku di tempat aku bekerja sekarang. Aku tidak mengatakan aku akan memenuhi tempoh itu semasa diminta oleh HR disana dan aku juga tidak mengetahui adakah aku mampu bekerja sehingga 3 bulan atas beberapa sebab yang jelas dan hanya Allah sahaja yang tahu. Apa yang pasti aku cuba memenuhi bulan pertama bekerja dan tengok pada keadaan samada teruskan bulan kedua ataupun penuhi sahaja permintaan 3 bulan. 3 bulan? Ia agak berat untuk aku realisasikan kerana 3 sebab jelas. Pertamanya, bulan Ogos adalah bulan Ramadhan, aku tidak bermasalah untuk bekerja bulan Ramadhan. Keduanya, aku seperti disediakan untuk shif petang berlarutan hingga ke malam, ini sukar untuk aku, lebih-lebih lagi selalu bertugas berseorangan yang sepatutnya berdua. Dimana perginya seorang lagi? aku tidak akan memberi ulasan pada perkara itu. Biar aku dan beberapa orang sahaja yang tahu perkara itu. Perkara 3 adalah penting bagiku, seperti mana yang kita tahu pekerjaan adalah satu ibadah, jadi aku tidak menikmati pekerjaan aku sekarang, aku takut ibadat aku menjadi rosak kerana aku melalaikan apa yang menjadi tanggungjawab dalam ibadat yang lebih wajib. Sepanjang seminggu ini aku banyak berfikir dan keputusan segera yang aku buat ialah akhir Julai adalah pengakhiran untuk bekerja walaupun ada amaran blacklist jika aku tidak memenuhi 3 bulan tempoh yang disarankan. Bagiku, blacklist syarikat bukan pengakhiran bagi rezeki aku. Yang Pemurah sedia memberikan ruang dan peluang kepada aku untuk mengutip hasil kurniaanNya yang melata di bumi ini.

Sebenarnya aku pernah bekerja di sini pada nov-dec tahun lalu semasa tempoh cuti semester, semasa aku tiba di shah alam dari cuti di kota bharu, aku terus ke tempat yang pernah aku bekerja. Di sini adalah rezekiku barangkali, aku terserempak dengan bos aku dan dia memberikan borang untuk aku isi, kali ini bersama 4 rakan serumah bekerja di sini. Jadi aku tidak keseorangan walaupun kami dipecahkan kepada department yang berbeza. Aku juga terkecuali kerana aku diberikan shif petang sedangkan yang lain semuanya pagi. Aku terima dengan positif, lagipula genap 15 hari aku bekerja telah bertambah seorang lagi staf, bermakna aku boleh mengambil shif pagi, itu yang dijanjikan oleh ketua department aku. Malangnya ia tidak kesampaian kerana staf yang baru masuk telah berhenti walaupun tidak sampai 14 hari bekerja. Aku suka shif petang atas satu faktor sahaja, tidak perlu bekejar-kejar ke tempat kerja pada waktu pagi. Cuma pada pukul 7 malam-8.30 malam, ramainya pelanggan yang membeli-belah. Kalau aku berseorangan, aku tidak boleh tinggal sesuka hati kerana aku bekerja di division fresh market, pada minggu pertama memang merah padam ku rasakan muka aku kerana aku, selalu sahaja solat maghrib menghampiri solat isyak, ini bukan kebiasaanku dan aku tiada sebab untuk berbuat sedemikian. Masuk minggu kedua dan seterusnya, masuk je waktu maghrib aku terus solat. Pernah sekali, aku tinggalkan department untuk 15 minit, beratur pelanggan kat tempat aku bekerja, ada seorang mak cik sindir aku, dah la lambat, tak reti nak minta maaf pulak. Tak perlu minta maaf, aku balas dalam keadaan berlapik. Adakah aku perlu meminta maaf sedangkan aku menunaikan tanggungjawab aku? persoalan ini muncul kembali.

Sekadar ini sahaja buat kali ini, InsyaAllah akan aku sambung ceritaku terperanjat seperti bertemu makhluk asing dari marikh. sekian

No comments:

Post a Comment

al-quran

Listen to Quran

lawati juga