Tuesday, June 28, 2011

ku sambung cerita

Salam alaik,

Aku ingin sambung ceritaku pada entri kali ini, aku rasa sepanjang bulan jun ini aku tidak mahu membebankan minda untuk meletakkan perkongsian yang konkrit. Aku hanya mahu membebaskan mindaku yang agak kusut. ceritaku kali ini juga berkisar tentang peristiwa yang berlaku di tempat aku bekerja juga. Bulan ini seolah-olah aku mempelajari sesuatu yang aku dengar dan juga melalui pembacaan yang diaplikasikan dengan penglihatanku. Aku belajar melalui penglihatan dan dengan apa yang aku lihat akan aku jadikan ia tauladan dan sempadan yang baik demi kebaikanku dalam beragama. InsyaAllah.

Dua minggu yang lalu, ada seorang customer yang sangat bagus dari segi pakaiannya, berkopiah dan menyimpan janggut hampir paras dada. Pada zaman sukar untuk melihat seseorang yang sedemikian. Ketika itu waktu sudah menunjukkan pukul 9 malam, pada waktu sebegini pelanggan sudah pun berkurang, semasa ia singgah untuk membeli ayam, dia meminta aku untuk memotong ayam itu kerana di tempat aku bekerja menyediakan free cutting service. Kesempatan itu aku gunakan untuk berbual dengan lelaki berkenaan, bukanlah seorang peramah. Setiap pertanyaan yang ajukan hanya dijawab dengan nafas yang bersahaja. 2 pertanyaan yang betul aku ingat ialah adakah dia datang dengan isteri? hanya anggukan yang diberi. Dimana isteri pak cik? maka tunjukkan jari sahaja diberikan. Alangkah terkejutnya aku, 2 orang perempuan free hair yang ditujukan jarinya sambil dia berkata yang muda tu anaknya.

Dua orang yang ditunjukkan tadi menghampirinya dan bercakap sesuatu yang aku tidak jelas apa yang dibincangkan 3 beranak tu. Isterinya sempat bertanya aku macam mana nak bagi ayam tahan lama. Maka aku katakan, ayam yang kami display biasanya kami litupi ais supaya kulit dan isi tahan lama dan tidak cepat busuk. Sebenarnya jawapanku hanyalah untuk memberi hint bahawa menutup aurat itu wajib. Dan aku rasakan si suami faham apa yang aku maksudkan kerana dia cepat-cepat beredar setelah aku siapkan permintaan dia tadi. Inilah yang dimaksudkan dayus yang sebenar, membenarkan anak-anak dan isteri dilihat auratya oleh orang lain. Teringat kata-kata seorang sahabat aku, bajet layak masuk syurga sorang mana lepas, anak bini nak ikut jugak, syurga tinggal bersama, neraka pun bersamalah, tu baru pasangan cinta sejati. Benar, syurga dan neraka tu hak mutlak Allah tetapi setiap perbatasan yang Allah tetapkan haruslah dipatuhi. Orang yang beriman tidak akan membenarkan dirinya dan ahlinya terhumban ke lembah neraka.

Bukan niat aku untuk memburukkan sesiapa kerana kebanyakkan yang aku tulis dalam blog aku, aku tidak sertakan nama sesiapa pun. Tujuan aku ialah apa yang baik hendaklah dijadikan tauladan dan apa yang buruk kita buat sempadan.

No comments:

Post a Comment

al-quran

Listen to Quran

lawati juga