Wednesday, July 6, 2011

Tahniah Red Warriors

Tahniah diucapkan kepada pasukan Kelantan atas kejayaan merangkul gelaran juara Liga Super Malaysia setelah menuspaskan Sabah malam tadi. Terima kasih juga kepada 2 gol bermakna oleh striker kebangsaan Nor Shahrul Idlan Talaha walaupun Kelantan hanya memerlukan keputusan seri bertemu Sabah.

Sekiranya Kelantan seri, Selangor masih berpeluang untuk merangkul gelaran johan tetapi memerlukan keajaiban untuk menumpaskan Perak sekurang-kurangnya 12-0 manakala Terengganu boleh berangan-angan untuk menggandakan gelaran setelah memenangi piala FA dengan mengharapkan Kelantan tumpas, Selangor sekurang-kurangnya seri sambil menang dengan sekuranf-kurangnya 7-0 menentang Felda United. Terengganu menang 6-2 tetapi apabila mengharapkan pasukan lain keciciran mata, ia sesuatu yang silap. Pahang pula mengikut jejak langkah Perlis untuk berundur dari MSL.

Apa yang pasti ini akan diraikan oleh seluruh rakyat negeri Kelantan setelah gagal untuk memenangi piala FA setelah tumpas dengan negeri berjiran Terengganu. Ia juga akan mengembirakan penyokong baru Red Warriors, iaitu PM gagasan 1Malaysia setelah dinobatkan oleh Presiden KAFA sebagai penyokong Kelantan walaupun seluruh alam semester mengetahui Najib bukan orang Kelantan. Jika berkaitan pun kerana Jersi home Kelantan bewarna merah menyerupai simbolik warna parti UMNO, dan dapat difahami mengapa beliau berpaling tadah dengan Pahang, kerana salah satu jersi Pahang bewarna kuning yang amat menakutkan beliau. Apalagi kalau bukan kerana warna digunakan untuk perhimpunan BERSIH. Perlu diingatkan warna memainkan peranan dalam sokongan beliau kepada sesuatu pasukan, tidak mungkin juga beliau menyukai N9, negeri kelahiran isteri beliau kerana mempunyai jersi yang sama warna dengan Pahang.

Sekitar lingkungan BERSIH 2.0 mungkin hanya diadakan secara tertutup bukan perarakan jalanan sebagaimana BRSIH edisi pertama. Kenapa menyekat kebebasan rakyat sedangkan kerajaan mengatakan negara ini mengamalkan negara demokrasi raja berperlembagaan?
Apa-apa pun kita mengharapkan negara kita berubah rupa tidak seperti cawan sedia kala dengan acuan British yang memesongkan.
sekian

No comments:

Post a Comment

al-quran

Listen to Quran

lawati juga